Berita

Xilinx bekerjasama dengan telefonica untuk memacu inovasi O-RAN5G

Oleh kerana piawaian terus berkembang, peranti Xilinx boleh ditingkatkan dengan lancar dengan kemas kini perisian jarak jauh yang mudah. Oleh itu, peranti fleksibel Xilinx adalah pilihan ideal untuk transformasi industri utama seperti itu.

Masa 5G telah datang. Pada masa yang sama, dengan peningkatan mendadak spektrum dan jumlah permintaan perniagaan, stesen pangkalan 5G juga akan meningkat. Oleh itu, untuk menyelesaikan masalah pelaburan 5G, pengendali mula mencadangkan penyelesaian 5G terbuka: Open RAN (Open Access Wireless network, dirujuk sebagai O-RAN).

Terima kasih kepada usaha Telefónica dan Xilinx, Inc. (NASDAQ: XLNX), termasuk perkhidmatan wayarles yang kaya dari produk media VR / AR ke kereta yang disambungkan dan peranti IOT industri, akan tersedia di Across Europe lebih awal daripada yang diharapkan.

Xilinx adalah ahli perikatan O-RAN global, dan piawaian O-RAN yang baru mewakili perubahan besar dalam teknologi rangkaian. Dengan O-RAN, perkakasan baseband boleh menggunakan pelayan standard; antara muka antara peranti rangkaian terbuka dan diseragamkan; Perisian baseband juga boleh berjalan di awan. Seni bina terbuka ini membawa lebih banyak kefleksibelan kepada penyedia perkhidmatan dan boleh membantu mereka mempercepatkan pembangunan rangkaian 5G.

Upaya Xilinx dengan Telefónica dan mitra O-RAN lainnya akan memberikan dukungan yang kuat kepada operator dalam mengerahkan layanan baru yang memenuhi kebutuhan saat ini dan masa depan. Di samping itu, Xilinx menyediakan interoperabiliti rentas sistem yang lebih besar dan mengurangkan perbelanjaan operasi. Teknologi pengkomputeran penyesuaian Xilinx menyokong peningkatan modular lancar di kawasan rangkaian yang berbeza, membolehkan para pelanggan merealisasikan pelaburan infrastruktur yang berorientasikan masa depan, sehingga meningkatkan kebolehpercayaan dan memperoleh nilai jangka panjang yang memberi manfaat kepada semua orang.

Seperti halnya kolaborasi ini yang diketuai oleh Telefónic melalui Perikatan O-RAN, satu penyelesaian standard yang terbuka berdasarkan kerjasama akan memberi manfaat kepada keseluruhan ekosistem dan akhirnya mempercepatkan penggunaan 4G dan 5G antara penyedia perkhidmatan dan secara global.

Sebagai peneraju global dalam teknologi penyesuaian, Xilinx sentiasa komited untuk mempromosikan penyelesaian sumber terbuka dan seni bina kerana model berkongsi standard ini bermakna bahawa inovasi boleh berlaku lebih cepat dan memberi manfaat kepada penduduk yang lebih luas.