Berita

Taiwan perlu mempercepatkan pembangunan EDA

Kementerian Sains dan Teknologi Taiwan (MOST) menggesa industri dan akademik tempatan untuk meningkatkan penyelidikan dan pembangunan automasi reka bentuk elektronik (EDA) untuk mengisi kekurangan alat dan penyelesaian Taiwan bagi reka bentuk peringkat sistem dan seni bina inovatif.

Dengan kesukaran peningkatan integrasi heterogen, meningkatkan kecekapan dan ketepatan reka bentuk adalah hala tuju utama industri semikonduktor Taiwan. Beberapa vendor EDA, termasuk Synopsys, Cadence, dan Maxeda, telah mula membangunkan AI untuk membantu dengan analisis data reka bentuk dan pengoptimuman proses reka bentuk.

Pada masa yang sama, China telah berusaha keras untuk melabur dengan banyak penyelidikan dan pembangunan EDA, tetapi penyelidikan akademik Taiwan mengenai EDA dari sintesis logik front-end kepada reka bentuk fizikal / penyelidikan DFM back-end masih cukup kukuh, menjadikan Taiwan yang kedua terbesar di dunia.

Di Amerika Syarikat, kecerdasan buatan digunakan untuk melaksanakan teknologi EDA dan open source, tetapi Taiwan masih dalam peringkat awal membiarkan kecerdasan buatan melakukan tugasnya.

Walaupun Taiwan boleh mengurangkan penggunaan kuasa cip dan kos reka bentuk untuk AI, pemanduan autonomi, dan aplikasi yang berkaitan dengan 5G, membolehkan satu cip untuk melaksanakan pelbagai fungsi melalui pengoptimuman perisian perkakasan dan kemampuan reprogram adalah arah utama yang PALING memacu industri semikonduktor Taiwan.

Chan-Foon Chan, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Synopsys, menerima Anugerah Pencapaian PALING. Beliau juga menyatakan bahawa kecerdasan buatan, automotif, keselamatan data dan aplikasi 5G memacu pertumbuhan dalam industri semikonduktor.

Sejauh ini, Synopsys telah melabur lebih daripada NT $ 14.4 bilion (US $ 479.3 juta) di Taiwan dan telah mengambil bahagian dalam projek penyelidikan dan pembangunan projek EDA dan AI kerajaan Taiwan sejak Julai 2019. Syarikat itu juga merancang untuk melaburkan satu lagi NT $ 800 juta dalam tempoh dua tahun akan datang untuk membuat lebih banyak pelaburan.