Berita

Masa penghantaran TSMC 7nm masih lagi diperluaskan

Permintaan untuk perkhidmatan pengecoran 7nm TSMC adalah kukuh, dan masa penghantaran nod telah diperpanjang sehingga enam bulan, dengan bekalan yang ketat dijangka terus ke 2020.

Menurut laporan, Intel juga boleh mengetuk bekalan 7nm TSMC. Di China, SMIC telah memulakan pengeluaran besar-besaran cip menggunakan proses FinFET 14-nanometer di sebuah kemudahan di Shanghai. Di Taiwan, lelongan untuk spektrum 5G telah selesai, dan para pemenang membayar harga yang tinggi.

Pada masa yang sama, laporan khas terkini Digitimes Research pada industri pelayan global menunjukkan bahawa penghantaran pelayan global akan menyambung semula pertumbuhan pada tahun 2020.

Masa proses 7-nanometer TSMC masih meluas, dan Intel dilaporkan berusaha untuk membuat pesanan: Masa proses 7-nanometer TSMC masih lagi sekitar enam bulan, dan kekangan bekalan dijangka berterusan sehingga tahun 2020. Jika spekulasi mengenai Intel mungkin Bahkan semakin memburuk Sumber pada separuh kedua tahun itu mengatakan bahawa idea mencari pesanan untuk proses maju di ternai Taiwan telah direalisasikan.

SMIC memperluaskan pengeluaran 14nm cip: Menurut China Pure Wafer Foundry, sejak suku ketiga tahun 2019, Semiconductor Manufacturing International (SMIC) telah mula menggunakan teknologi proses 14FM FinFET untuk bits of chips yang dihasilkan di pangkalan pengeluaran Shanghai.

Taiwan melengkapkan lelong spektrum 5G: Menurut pengumuman Suruhanjaya Komunikasi Negara (NCC), lelongan spektrum 5G Taiwan berakhir pada 16 Januari selepas 261 pusingan pembida, dengan jumlah tawaran sebanyak NT $ 138.08 bilion (US $ 4.604 bilion).

Secara keseluruhan, penghantaran pelayan global akan berkembang sebanyak 6.6% pada tahun 2020. Oleh sebab permintaan besar dalam industri pusat data, penghantaran pelayan global secara sederhana akan menurun sebanyak 1.4% pada tahun 2019 dan akan menyambung semula pertumbuhan pada tahun 2020.