Berita

Intel dan Micron telah menandatangani perjanjian bekalan flash XPoint 3D yang baru

Intel baru-baru ini mencapai perjanjian baru dengan Micron mengenai bekalan memori flash XPert 3D. Penganalisis percaya bahawa mereka telah membayar lebih banyak kepada Micron sebelum untuk terus mendapatkan bekalan produk XPert 3D. Setelah menamatkan perkongsiannya dengan Micron pada NAND dan 3D XPoint, Intel juga menjual sahamnya dalam kilang pengeluaran XPert 3D, yang memaksa ia untuk membeli produk XPert 3D dari Micron.

Hubungan bekalan ini telah lama berlaku, tetapi Intel belum memindahkan XPoint 3D ke Fab 68 di Dalian untuk pengeluaran, jadi mereka masih tidak mempunyai keupayaan pengeluaran XPER 3D yang bebas.

Tetapi Intel juga nampaknya tidak menghasilkan wang pada Optane, yang merupakan produk XPoint 3D mereka. Sesetengah penganalisis percaya bahawa Intel kehilangan $ 2 bilion dalam produk XPert 3D pada 2017 dan 2018, dan kehilangan $ 1.5 bilion pada 2019. Iaitu, walaupun harga Optane adalah tinggi, sebenarnya margin keuntungannya mungkin sangat terhad.

Walaupun Micron mempunyai kilang, ia masih hanya mengeluarkan produk XPert 3Dnya di atas kertas, dan tidak banyak langkah untuk mempromosikan pemasaran produk 3D XPoint. Intel tidak sama. Mereka terus mempromosikan XPoint 3D. Selepas melancarkan Optane SSD yang berpangkalan di XPedia, mereka juga terus memperkenalkan SSD hibrid yang menggunakan XPoint 3D sebagai medium penampan dan Optane tanpa volatil dengan DIMM sebagai memori antara muka, dan sokongan sepadan telah ditambah kepada pemproses mereka sendiri. Langkah-langkah ini menunjukkan bahawa Intel percaya bahawa XPoint 3D akan mempunyai tahap yang lebih besar, jadi dapat difahami untuk membayar lebih banyak untuk bekalan Micron.