Berita

Kecerdasan buatan membentuk semula pasaran cip

Menurut IHS Markit | Laporan teknologi. Pasaran global untuk penyimpanan dan pemprosesan semikonduktor untuk aplikasi kecerdasan buatan (AI) akan meningkat kepada $ 128.9 bilion menjelang 2025, tiga kali ganda $ 42.8 bilion pada 2019.

Di bidang kecerdasan buatan, hasil dari peranti penyimpanan dalam aplikasi ai di seluruh dunia akan meningkat dari $ 21 bilion pada 2019 kepada $ 60 bilion pada tahun 2025, menurut laporan itu, "kecerdasan buatan - penggunaan teknologi dan impak 2019." Pasaran pemproses akan berkembang sedikit lebih cepat, dari $ 22bn pada 2019 kepada $ 68.5bn pada tahun 2025.

Data menjejaki jualan jumlah semikonduktor dalam sistem yang menjalankan fungsi ai, termasuk peralatan memori dan pemprosesan yang boleh menjalankan aplikasi ai.

Hari ini, cip ai digunakan secara meluas dalam pasaran automotif, komunikasi, komputer, elektronik pengguna, industri dan perubatan. Pasaran tunggal terbesar untuk peranti memori dalam aplikasi ai adalah komputer, yang akan berkembang menjadi $ 66bn pada tahun 2025, kadar pertumbuhan kompaun sebanyak 15.7 peratus daripada $ 27.5 bilion pada tahun 2019. Tetapi bidang lain seperti komunikasi, elektronik pengguna, industri dan penjagaan kesihatan akan menjana pertumbuhan yang lebih pantas.

Penggunaan kecerdasan tiruan (AI) yang meledak di era baru alat semikonduktor yang akan membawa peluang baru tetapi juga cabaran. Pemproses AI juga memacu pertumbuhan dalam industri semikonduktor global, mendorong ramalan positif daripada penganalisis pasaran bahawa permohonan cip AI akan tiga kali ganda dalam tempoh lima tahun akan datang.

Peningkatan penggunaan kecerdasan buatan dan pembelajaran mesin adalah salah satu faktor utama yang mendorong pasaran.

Cip AI masih menghadapi dua cabaran. Di satu pihak, inovasi teknologi menyelesaikan cabaran memori dan kecekapan pengkomputeran, dan sebaliknya, bagaimana untuk menggabungkan dengan aplikasi praktikal untuk membolehkan cip AI dengan cepat menunjukkan nilai yang hebat.