Berita

Allxon menyediakan platform pengurusan peranti Internet berasaskan awan terbuka

Chen Xuanbin, pengerusi Allxon, sebuah syarikat permulaan yang dimiliki oleh Acer, berkata syarikat itu telah melancarkan platform pengurusan pengkomputeran awan terbuka untuk semua jenis peranti Internet untuk mengurangkan perkhidmatan penyelenggaraan manual dan memakan masa.

Kos operasi menyumbang kira-kira 90% daripada kos pembelian peralatan Internet, jadi penyepadu sistem dan pembekal hosting berada di bawah tekanan untuk mengurangkan kos penyelenggaraan.

Platform ini terbuka kepada semua sistem operasi dan boleh melaksanakan fungsi seperti pemantauan dan pengurusan jauh, pemulihan bencana, kemas kini OTA (over-the-air), dan boot pantas.

Dari segi operasi perniagaan, Allxon merancang untuk bekerjasama dengan SI, MSP, ISV (vendor perisian bebas) dan IHV (vendor perkakasan bebas) untuk menyediakan pengurusan jauh berasaskan awan untuk peranti IoT.

Allxon telah bekerjasama dengan pembuat modul memori Apacer Technology untuk membangunkan pemantauan kesihatan pemacu keadaan pepejal berasaskan awan, seperti suhu operasi, untuk meramalkan hayat perkhidmatan dan menghantar amaran awal.

Pada masa akan datang, Allxon dan Sunix bekerjasama untuk membangunkan teknologi berasaskan awan yang boleh menghidupkan semula peranti Internet dari jauh selepas kegagalan sistem operasi.